20.08.2015 г.

МОДЕНА


Журналистът Лиуджи Барцини в книгата си "Италианците" споделя, че изкуството да се покажеш богат е придобило съвършенство в малки градове като Модена. Обичат да се величаят с гигантски дворци, просторни църкви и държавни опери, ослепително непропорционални на размера им.

Уханието на Емилия-Романя е осезаемо в Модена чрез най-отличителния архитектурен елемент за региона: аркадите.





В Италия да паркираш в скулптурна обстановка не е сред изненадите.
Aх, Модена, ти с този колорит!







Даже фасонът в произволно кафене е закътан фаворит.

А взирайки се в пасажа през камбанарията на Duomo di Modena,






да не изпуснем античния озъбен лъв на главния вход - средновековната идея за доминантност е агресивно съпроводена.
Коя е фамилията? Подходящ въпрос за градовете в Северна Италия. 

Резиденцията на фамилията Есте е повече от огромна, да речем колосална. Трудна е задачата да бъде обхваната в един кадър.






Piazza Roma е площадът пред Палацо Дукале - официалното наименование на някогашното седалище. Иновативните "сухи фонтани", които стават все по-масови в XXI век, разведряват, но и забавляват. За радост най-вече на децата.



















През 1598 г. папата присъединява Ферара към Папската държава и съответно фамилия Есте е принудена да смени местонахождението. Палацо Дукале, построен XVII век, съотвества на тогавашните архитектурни тенденции: да бъде барок. Днес е Военна академия.











Може да се отбием в херцогската градина Естенсе в съседство.
Не се знае с точност датата на възникване на Модена, но се предполага, че е някъде през първото хилядолетие Пр. Хр. Римлянините преустройват селището в колонията Мутина през 183 г. Пр. Хр. Приблизително по същото време е изградена и Виа Емилия - първопричината за съществуването на Модена.







На фона на пъстрите фасади островърхата романска кула на Дуомото невъздържано белее.

Но кое на Piazza Grande ще надделее? Мащабът на площада, Дуомото с обаянието си или архитектурния ансамбъл?

Традиционният отговор би следвал, че всичко е възхитително. Да, така е. Юнеско припознава катедралата, кулата и площада за световно културно наследство. Само че и без становището на културната институция, може да стигнем до това заключение. Ето защо...

Катедралата или Дуомото на Модена е шедьовър на италианската романска архитектура. Тържествено осветена е през 1184 г. Кулата Ghirlandina е пет години по-рано вдигната. От фактите следва, че имаме архитектурно единен комплекс, който за щастие не е видоизменян през столетията. Рядко срещано едностилие, включително и интериора, за най-значимото градско здание в католическа Италия.

Всъщност две църкви са предшествали сегашната катедрала. С откритието на останките на патрона и епископ на града свети Дже(и)миняно се взело решение да бъде новоизградена главната църква. Едноименният град в Тоскана, както се досещате вероятно, също е наименован на светеца. Криптата е пленителна и в нея е гробът на Джеминяно.

Траурната церемония по погребението на родения в Модена Лучано Павароти се е състояла в Дуомото.

Ослепителни мозайки, наподобяващи равенските, може да видим в абсидата. Всъщност обаче са... фрески от XIX век. Но признавам, че толкова ме заблудиха, че започнах да се чудя защо няма никаква информация за мозайките в Модена. А то какво се оказа? Но ефектът е поразителен и навярно други заблудени душици също ще се "хванат в капана".










Има няколко входа, тържествено наречени порти. Кралската / Porta Reggia с какво друго ако не с лъвове би била декорирана. Канон в Емилия-Романя е гривестите да са пазачи на градската катедрала. Само в Дуомото в Модена са поне десетина.
Лъвът е универсален култ и най-предпочитаното животно в хералдиката. Християнската догма не позволява да има по-висше същество от човека. Затова традиционно лъвовете подкрепят колонадата. По църквите обезателно са величествени, свирепи и всяват страх.

Кметството с часовниковата кула на заден план.
Женска фигура от средновековието, наречена La Statua della Bonissima, е разположена ъглово на сградата на кмета. Поставена е в знак за почтеност в търговията.






Изкуството е най-голямото завещание, което е дала Италия на човечеството. Градове като Модена потвърждават тезата. Галерия Естенсе е колекция на Есте с много сериозни имена.
Най-популярното произведение на изкуството е мраморен бюст на Франческо д'Есте, скулптура на Бернини. 
Кореджо - главното действащо лице в Парма. В следващата статия по-подробно ще видим как е пакостил по купола на катедралата.
Както стана дума вече, лъвът може да изскочи под път и над път в Модена. Изолирал се е във вътрешния двор на галерия Естенсе.
Фонтанът на двете реки датира от модернизма. Намира се в периферията на историческия център. Разбира се, грандомански. 
Мъжката и женската фигура символизират две реки недалеч от Модена. Идейно се долавя полъх романски.
Операта. От 2007 година е прекръстена в знак на признателност на Театро Комунале Лучано Павароти. Третата по значимост оперна сграда след Парма и Болоня в Емилия-Романя.
А църквите са очаквано поразяващи, че докато се наканя


да споделя нещо интересно, осъзнавам че думите са излишни.






Църквата Сан Франческо скътава тайни многогодишни.

Модена е италианската провинция с най-много контролирани наименования за произход и качество на продуктите: DOP и IGP. С други думи, изкуството на добрата храна.


Нека не се учудваме, че:
- в Модена е един от топ 3 на най-добрите ресторанти в света според списание Restaurant;
- Остерия Френческана и църквата Сан Франческо имат нещо общо;
- ненатрапчивият външен вид е проявление на добър вкус.
Това е Италия. Качеството е приоритет.



Може да прочетете още в блога ми за следните градове в Емилия-Романя, в близост до Модена.





Няма коментари :

Публикуване на коментар